Main image for news item

Företaget satsar 55 miljoner

Utdrag från Smålandsposten 12 decemer 2017:

Spaljisten investerar cirka 55 miljoner kronor i produktionen. Det blir två nya produktionslinjer och en packningslinje. Arbetet ska effektiviseras och konkurrenskraften ska stärkas.

– Företaget fungerar bra. Vi har kommit till ett skede att investera och satsa. Styrelsen har bestämt att satsa på tre nya produktionslinjer varav en är redan på plats och de två andra kommer vara i gång under nästa år i början av 2019, säger Niklas Lundin, vd på Spaljisten i Åseda.

Det handlar om en ny såglinje, en packeteringslinje och en produktionslinje till spegeldörrarna. Investeringen till såglinjen planeras landa på cirka 15 miljoner kronor och vara klar i början av 2019. Spegellinjen ska dras i gång till hösten 2018 och packeteringslinjen har redan testkörts under två veckor.

Spaljisten tillverkar folierade möbler där Ikea är deras största kund. Det handlar främst om spånskivor till både garderobsdörrar och köksluckor. 70 procent av det som tillverkas innanför väggarna på Spaljisten går till en populär garderobsmodell från Ikea. Köksluckorna började de tillverka i år och är en relativt ny marknad för Spaljisten. Här finns också ett labb på plats där materialet ska kvalitetstestas, så att det håller för det vardagliga slitaget.

– Ikea har 25 års garanti på sina kök och det sätter en del press på oss också, säger Niklas Lundin.

I nuläget tillverkar de även möbler, men det är en process som de planerar att avveckla på sikt.

– Vi ska fokusera mer på fronter, då är det lättare att effektivisera flödena, säger Niklas Lundin.

 

Under 2013 till 2015 brottades Spaljisten med lönsamhets- och kvalitetsproblem men under våren 2015 genomförde de ett förändringsarbete som gjorde att de har gått från en tidigare omsättning på 480 miljoner kronor per år till 540 miljoner kronor under 2017.

Under 2015 minskade företaget bemanningen från 180 personer till 140, som en del av förändringarna i organisationen. Niklas Lundin berättar att de satsade mer på kvalitetsfokus och en mer effektivare organisation då de hade brottas med kvalitetsproblem och lönsamhet. Ett arbete som ger frukt nu, menar han.

– Det är jättekul att kunna satsa nu men det har varit oerhört mycket jobb. Det är kul att det går bra och vi har haft en grym utveckling på lönsamheten, säger han.

Planen är att öka omsättningen från 540 miljoner till en miljard kronor per år de närmaste fem åren, vilket också innebär att de behöver mer arbetskraft innanför väggarna. Arbetet ser dessutom till stor del annorlunda ut i dag, i och med effektiviseringen på fabrikerna.

– Vi har en god tillväxt framöver men det är svårt att säga hur många vi behöver anställa. I Åseda är det dessutom konkurrens om jobben, säger Niklas Lundin.

 

2017-12-12

Fler nyheter