Main image for news item

Tillverkad i Sverige från mer hållbara källor

Klimatsmarta material som trä och återvunnen plast skapar positiva ringar på vattnet. Vår vision att ”tillverka fronter i högsta kvalité och med nästa generation i åtanke” leder oss till att göra mer hållbara fronter. Pantsystem och plaståtervinning ger oss också möjlighet att använda plast med minskad energiåtgång.

70% av Sveriges yta är täckt av växande skog. Skogen binder varje år minst 50 miljoner tonkoldioxid, varav 7 miljoner ton binds i träprodukter med lång hållbarhet, i bara Sverige. För varje träd som avverkas och i vårt fall används till möbler planteras minst två nya – vilket innebär att kretsloppet fortsätter om och om igen. Faktum är att den svenska skogen växer dubbelt så mycket nu som för 100 år sedan.

Anledningen till att trä är ett så bra materialval är på grund av skogens effektiva sätt att binda koldioxid. Även efter avverkning fortsätter koldioxiden att lagras i produkten som tillverkas. Möblerna vi tillverkar används år efter år – och när den till sist bryts ner blir det bioenergi. Den koldioxid som frigörs vid nerbrytning tas upp på nytt av den ständigt växande skogen.

– Vår vision leder oss i våra materialval.

Johan Engström, Affärsutvecklare

 

Spaljisten producerar med spånskivor av återvunnet trä och inom två år har vi som mål att våra skivor skall innehålla 70–90% återvunnet trä. Dessutom jobbar vi med att göra våra skivor så lätta som möjligt.

Att återvinna plast för vår folie ger oss möjligheten att bidra till minskad energiåtgång, vi på Spaljisten jobbar med detta på två sätt. Det ena är från konsument via PET-flaskor som blir till ny folie. I Sverige är vi bland de bästa i världen på att panta – nästan 90% av alla plastflaskor återvinns.

Det andra är från industrin där man t.ex. tar hand om ABS plast ifrån husvagnsindustrin och använder den för att producera ny folie. Vi mäter idag andel folie med återvunnen plast och vår ambition är att alla våra produkter inom två år skall ha en andel återvunnen plast.

Våra materialval gör stor skillnad för vårt avtryck när det gäller koldioxid. Dessutom körs hela vår fabrik på lokalproducerad vindkraftsel sedan 2019!

”Hållbarhet på riktigt”

Johan Engström

2020-03-16

Fler nyheter