Main image for news item

VR (Virituell verklighet) ger viktigt beslutsunderlag

I veckan hände det spännande saker på vår fabrik i Åseda. Det stod nämligen VR-visning av en maskinprototyp i kalendern för ledning, projektgrupp och maskintekniker. Det som presterades var en helt ny packmaskin som skulle effektivisera paketprocessen radikalt, vilket skulle innebära att vi kan köra mycket större volymer på samma yta och öka vår kapacitet. Även i hållbarhetssynpunkt levererar maskinen på topp!

Projektet föddes intern på Spaljisten, och detta ledde till att vi gick ut med förfrågan till ett antal leverantörer. Efter genomgång valdes Automationsteknik, och efter det har de varit med att förverkliga ideen.

Packmaskinen kommer kunna paketera produkter på nytt mer effektivt sätt och därmed leva upp till nya förpackningskrav från våra kunder. Den är utvecklad för att hjälpa oss framåt in i vår strävan efter att utveckla alla våra processer till 100% hållbara. Projektet innehåller även mer traditionella delar och verktyg som 2D bilder, CAD ritningar och beskrivningar av maskinen. Att använda VR som en del i utvecklingsarbetet är nytt för oss på Spaljisten, men det är inte sista gången vi kommer att välja att arbeta på detta sätt.

– Vi ser en stor potential i att just kunna se maskinen i verkligheten, inte minst för att kunna göra ytterligare förbättringar innan en färdig maskin står klar. En del saker, såsom hur stort utrymme man behöver för att enkelt kunna röra sig i maskinen, eller var man bäst placerar kontroller - blir en helt annan sak att diskutera när man faktiskt kan befinna sig i den” berättar Tomas Lundberg, projektledare.

VR möjligheten har varit en stor drivkraft i det här projektet och har adderat ett kraftfullt redskap för att förbättra våra utvecklingsprocesser av maskiner. Under onsdagens visning så var flera lyriska över möjligheten att se maskinen inifrån och den allmänna känslan från kollegorna var enkom positiv.

Packmaskinen skulle automatisera packningsprocessen betydligt, vilket betyder en mindre personalberoende process och vi skulle då kunna frigöra arbetskraften till andra delar i produktionen. Hela packningsprocessen skulle gå mycket snabbare, och vi skulle kunna gå från ett snitt mellan 6-10 i minuten till 15 i minuten. Det innebär att vår maskin då troligen vara den snabbaste i sin klass.

Packmaskinen skulle också förändra utformningen av paketen, där vi helt kommer slippa så kallade ”fillers” som är en slags utfyllnad och skydd i emballaget. Maskinen bygger paketet på ett sådant sätt att så produkten får stötdämpningen direkt i kartongen istället. Kartongen är i ett enda stycke, vilket minskar materialet och blir en mer hållbar lösning i även miljöväg. Produkten ska vara helt felfri från produktion hela vägen fram till slutkundens hem – 100% felfri produkt – just det är målsättningen med packmaskinen!

- Ställtiderna är minimerade och helt recept-styra vilket gör att den skulle ha en hög teknisk tillgänglighet. Ser man på t ex omställningstid, HMI och operatörsvänlighet samt ställtid så skulle vi vara helt unika. Vi kommer placera oss i framkant vad gäller packning. Tomas Lundberg, projektledare.

 

 

VR (Virtuell verklighet)

Virtuell verklighet som det heter på svenska är ett sätt att förflytta sig in i en datoriserad verklighet och på så sätt kan man uppleva något som känns som verkliga livet.

2020-02-07

Fler nyheter